Facebook Instagram Youtube
Széchenyi 2020
ff
  1. Főoldal
  2. Pancsinelló

Hajnalcsillag Tanoda

Hajnalcsillag Tanoda

„Könnyebb közösségeinkben a hozzánk hasonló emberek társaságát keresni és kerülni azokat a helyzeteket, ahol felebaráttá kellene válni azok számára, akik nagyon mások, akik a településeink szélén, vagy más kilátástalan helyzetben élnek. De ha mélyen és őszintén Isten akaratát keressük, akkor tudjuk, hogy Ő erre is hív.”(Dani Eszter: „Kit küldjek el” – cigány felebarátaink közé?)

 

 

 

A Kecskeméti Református Egyházközség Max Lucado jól ismert figurájáról nevezte el a cigány gyermekek életkészségét erősítő programján belül működő játszóházát, melyet 2014-ben indított el a HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) támogatásával.  Ekkor a Mezei utcán lévő közösségi házban kezdtük el a munkánkat. Baba-mama klubot működtettünk hetente 2-szer.

 

Hajnalcsillag Tanoda, baba-mama klub

Cigánymissziónk, amely a játszóházon keresztül a legkisebbek elérésére fókuszál, Isten kegyelméből már másfél éve folyik. Ez idő alatt, már sok gyermek és édesanya fordult meg nálunk. Lassan közösséggé lettünk. Vannak, akik rendszeresen járnak hozzánk, és jönnek olyanok is, akik csak néhány alkalommal látogatnak meg minket.  Időközben nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, ezt használva tudunk további lépéseket tenni, fejlődni a munkánk során. Igyekszünk megismerni az édesanyák és gyermekeik helyzetét, szokásait, közel kerülni a családok életéhez.  Az egyik fiatal anyuka például egyik munkatársunkat kérte meg, hogy kísérje el őt és támogassa gyermeke születésénél. Munkánk egyik legnagyobb kihívása az, hogy gyakran szembesülünk az emberek kiszolgáltatott helyzetével. A kialakuló bizalmat az is jelzi, hogy ilyenkor hozzánk fordulnak segítségért, egy kis biztatásért, néhány jó szóért. Bővebben olvashatnak róla: itt! és itt!

 

A közös asztal

 Az anyukák nagyon szeretnek főzni. A hónapok során számos új ételt kóstoltunk meg, és a régi megszokott ételek egészségesebb változatait készítettük el. Először ezek mindig meglepetést okoznak, de az első kóstolás után mindig gyorsan elfogynak. Persze az anyukáknak is vannak jól bevált receptjeik. Mindig nagy öröm az is, ha ilyen kerül a közös asztalunkra. Ezzel párhuzamosan a körzeti védőnőt kértük meg, hogy alkalmazkodva a helyi adottságokhoz, segítsen a babák szükségleteinek megfelelő ételeket készíteni. Amíg az anyukák, vagy az anyukák egy része a főzéssel van elfoglalva, addig a gyerekek játszanak. Szeretnek énekelni, készítettünk színes cigánymissziós énekeskönyveket. A gyerekek a mai napig tudják a nyári hittantábor legnépszerűbb énekeit.

 

Vendégeink

Mindig nagyon örülünk, ha látogatók érkeznek hozzánk. Ez idő alatt, sokan jártak már nálunk, többek között a gimnáziumunk tanulói, akiktől sok segítséget kaptunk. Adventben lélekemelő pillanat volt, amikor a református diákok egy csoportja eljött hozzánk, és átadták a saját maguk által készített koszorúkat az édesanyáknak.  Mikulás ünnepségünkre az egész Juhász utcai óvoda eljött. A nagykőrösi református főiskola egyik hallgatója volt a mikulás. De jártak nálunk teológus és szociális munkás hallgatók,  valamint közösségi szolgálatot végző fiatalok is.  Bővebben olvashatnak róla: itt!

 

Külső kapcsolataink

Cigánymissziónkról sok helyen tartottunk előadást, többek között a balatonszárszói országos cigánymissziós találkozón és a kecskeméti családügyi konferencián.  Emellett még az iskolákban is tartottunk foglalkozásokat, és a baba-mama szakmai műhely munkájában is részt veszünk. 2016 áprilisában pedig Kecskeméten szervezett cigánymissziós képzést a minket is támogató HEKS. Bővebben olvashatnak róla: itt! ; (Galéria, képek)

 

Táboraink

2015 nyarától minden évben megrendeztük hittanos táborunkat, megerősítő és hidakat építő események ezek. Minden nyáron ezek a programok gyülekezeti önkénteseink, szakemberek és lelkészeink szolgálatával valósulnak meg. Bővebben olvashatnak róla: itt!

 

 

Iskolások közötti szolgálat

A programunk kezdete óta, nem csak a legkisebbekkel, hanem az általános iskolás korosztállyal is foglalkozunk. A nyári és szünidei foglalkozások mellett, a hétvégi sportprogramok és kirándulások, kézműves délutánok mind-mind részét képezik szolgálatunknak. Találkoztunk a gyülekezeti ifisek egy csoportjával, a Nyitott templom alkalmain is részt vettünk már. Voltunk moziban és kiállításon is.

 

Jelen és jövő

Az elmúlt években helyzetünk kicsit megváltozott. A játszóház munkája és működése átalakult. 2018-ban alkalmainkat ideiglenesen a Gyülekezeti Központban tartottuk és azon fáradoztunk, hogy saját ingatlanba költözhessünk. Terveink szerint 2018. decemberében megnyithatjuk Hajnalcsillag Tanodánkat a Műkerti sétány 38. szám alatt. Istené legyen a dicsőség érte!

 

 „Ő ezekben az emberekben, akikkel Jézus közösséget vállalt, akiket Ő szeret, a velük való találkozásban különleges módon akar találkozni velünk. Akkor, amikor enni adunk, inni adunk vagy meglátogatjuk őket. Amikor küzdünk azért, hogy a felebarátaink életét megnyomorító rendszerek megváltozzanak, hogy a gyerekeik ugyanolyan lehetőséggel induljanak az életbe, mint a mieink. Amikor a szegények, a cigányok között szolgálunk, Jézust követjük! Különleges áldásaiban részesülünk, átéljük az Ő munkájának csodáit.”(Dani Eszter)


A ciganymisszio.református.hu oldal által írt beszámoló itt olvasható a berekfürdői konferenciáról, ahol a kecskeméti Hajnal Csillag tanoda is említésre került.