Facebook Instagram Youtube
Széchenyi 2020
ff

A kecskeméti Újkollégium energetikai korszerűsítése

Pályázati azonosító KEHOP - 5.2.13-19-2019-00082 Kohéziós alap.
 
PROJEKTLEÍRÁS
 
Pályázat címe: A kecskeméti Újkollégium energetikai korszerűsítése
Azonosító szám: KEHOP-5.2.13-19-2019-00082
Kedvezményezett: Kecskeméti Református Egyházközség
Támogatási összeg: 246.630.000 Ft 
Támogatási intenzitás: 100 % 
Támogatási alap: Kohéziós Alap
Megvalósítási időszak: 2021.07.01 – 2022.12.31
Megvalósítási helyszín: Kecskeméti Újkollégium épülete (6000 Kecskemét, Szabadság tér 7.).
 
 
A Kecskeméti Református Egyházközség célja a fejlesztéssel a fenntartásában és üzemeltetésében álló, jelenleg korszerűtlen épületszerkezetekkel jellemezhető, ugyanakkor közfeladatot ellátó oktatási-nevelési intézményeknek helyet biztosító épület energetikai felújítása; ennek keretében a beruházás megfelelő előkészítése és megvalósítása.
 
Az érintett épület az Újkollégium (6000 Kecskemét, Szabadság tér 7., 1131 hrsz.), amely a Kecskeméti Református Gimnáziumnak, illetve a Kecskeméti Református Általános Iskolának is helyet ad. Napjainkban immár önálló zárt tömböt képez a Csányi J. körut (Kiskorút), a Búzás M. utca, a Kálvin tér és a Szabadság tér által határolva. Magába foglalja az 1912-13-ban emelt Szabadság téri és az 1929-ben befejezett Kálvin-téri szárnyat, valamint a 2004-re elkészült kiskörúti épületrészt a Búzás Mihály utcára néző tanuszodával és tornateremmel. 
 
Az épület jellemző szerkezetei jelenleg nem felelnek meg az energiatakarékosság mai, egyre fokozódó követelményeinek, energiahatékonysági mutatóik rosszak. 
A tervezett fejlesztéssel megvalósuló beruházási elemek az alábbiak:
•Homlokzati nyílászárók cseréje (jellemzően fa, háromrétegű üvegezéssel);
•Padlásfödém utólagos hőszigetelése;
•Világításkorszerűsítés;
•Fűtési rendszer teljes korszerűsítése HMV és légtechnikai rendszer korszerűsítéssel egybekötve;
•50 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítése.
 
A tervezett fejlesztésekkel az épület energetikai besorolása (még a falak korszerűsítése nélkül is) EE osztályúra javul.
 
Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődik az épület fenntartási költsége, valamint csökken a fajlagos energiafelhasználás, mely közvetve hozzájárul a fenntartható fejlődéshez, a tanulók és dolgozók tanulási- és munkakörülményeinek javításához, valamint a felhívás célkitűzéseihez is.
 
 
 

Képek