Facebook Instagram Youtube
Széchenyi 2020
ff

menü

Széchenyivárosi Református Templom és Gyülekezeti Otthon tervei

2022. 02. 16.

2022. február 15-én, az Újkollégium Dísztermében a Kecskeméti Református Egyházközség bemutatta a város érdeklődő közönsége számára a „Széchenyivárosi Református Templom és Gyülekezeti Otthon” terveit. Ahhoz, hogy ennek jelentőségét megértsük s a kecskeméti reformátusság életében elhelyezzük, két történetet kell világosan látnunk.

 

Az egyik történet arról szól, hogy a XVI. században létrejött és az azóta is folyamatosan működő nagy, mezővárosi gyülekezet működése a XX. században folyamatosan átalakult. A kezdeti, központosított szerkezetet felváltotta a külterületeket és a várost is lefedő, hálózatos szerkezetű gyülekezet. Ez azt jelenti, hogy bár a Kecskeméti Református Egyházközség jogilag egységes, hitéletét az istentiszteleti közösségek hálózatában éli. Így a Kecskeméti Református Egyházközség szerves része a három főtéri istentiszteleti közösség mellett a katonatelepi, a petőfivárosi, a Voelker-telepi, a Kadafalvi, és a most szóban forgó széchenyivárosi gyülekezetrész is.

 

A Széchenyivárosban jó negyven éve, vagyis a lakótelep kiépülése óta vannak református istentiszteletek. A helyszín kezdetben a református temető sarkában lévő kis imaház volt, majd 2016. után a Planetárium és a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola aulája következett. Jelenleg is ezen a helyszínen gyűlik össze minden vasárnap a 60-80, nemegyszer 100 fős széchenyivárosi református gyülekezetrész.

 

A másik történet a széchenyivárosi templomépítési szándék története. Az első konkrét tervek 2008-ban készültek el. Az akkori javaslat szerint a Budai út és az Akadémia körút sarkára került volna a széchenyivárosi templom. A következő elképzelés 2015-ben a református temető Irinyi utcai bejáratához tette volna az új templomot. Később az egyházközség gondolkodott az egykori „Fogtechnika” épületében és a városrészben található több üres területben is, ám ezek a törekvések akkor nem hoztak sikert.

A Világ utcában található volt pártház épülete 2018-ban került az egyházközség látóterébe. Az ingatlan akkor a magyar állam tulajdonában volt, a vagyonkezelői jogot pedig az önkormányzat gyakorolta. Kecskemét megyei jogú város vezetése és képviselő testülete több fontos határozatával támogatta az egyházközség templomépítő szándékát. Eközben a Kecskeméti Református Egyházközség elnöksége hivatalosan kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél a jelzett ingatlan ingyenes tulajdonba adását. Ez a döntés végül 2020 szeptemberében született meg.

2021-ben az egyházközség tizenegy – köztük hét kecskeméti – építészt kért fel a leendő templom vázlat-terveinek elkészítésére. A kiválasztási eljárásban végül nyolc építész, illetve építészcsapat összesen tizennégy tervét ismerhette meg a Templomépítési Bíráló Bizottság. A tervezési munkák egészére – a Bizottság döntése alapján – az egyházközség Fialovszky Tamással, Bihari Ádámmal, Kenéz Gergellyel és Zengő-Marton Katával, az Építész Stúdió és a NaturARCH Stúdió Kft munkatársaival kötött szerződést.

 

2022. február 15-én, az Újkollégium Dísztermében már az egyházközség döntéshozóival többször egyeztetett, újra és újra pontosított tervek kerültek bemutatásra.

 

A tervezett épület adatai:

Az ingatlan hrsz-a: 3708/10 (Kecskemét, Világ utca)

Az ingatlan alapterülete: 322 nm

A tervezett épület összes hasznos alapterülete: 568 nm

Helyiségek száma: 1 istentiszteleti tér, 3 közösségi tér kisebb csoportok számára, előtér, konyha, vizesblokkok és raktárhelyiségek.  

Kuti József

a Templomépítési Bírál Bizottság elnöke

 

További képek IDE KATTINTVA a galériában tekinthetőek meg.